Fosforbommen Gaza kwamen uit VS
Eén van de bommen die Israël op het VN-complex mikte, had als serienummer PB-91K018-035. PB staat voor Pine Bluff Arsenal, 91 voor 1991, K voor oktober. Pine Bluff is een Amerikaanse wapenfabriek. Dat de Verenigde Staten wapenleveranties aan Israël deden was al langer bekend, maar het gebruik van 'Amerikaanse' fosfor was niet eerder bewezen.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International schrijft in haar rapport over buitenlandse wapenleveranties aan Gaza en Israël: “Het herhaaldelijk gebruik op deze manier van witte fosfor in dichtbevolkte burgergebieden is een vorm van blinde aanval, en staat gelijk aan een oorlogsmisdaad.”
Ook de blindelings de grens over geschoten raketten uit Gaza kunnen niet door de beugel. Amnesty roept daarom op tot een internationaal, algeheel wapenembargo voor de Gazastrook en ook Israël. Dit embargo zou van kracht moeten blijven, tot “effectieve mechanismen” zijn ontwikkeld, die beide partijen zich aan het oorlogsrecht moeten laten houden.
Israël vindt het rapport “een partijdige versie van de gebeurtenissen”. In een verklaring schrijft de regering: "De vergelijking is ongepast. Kan een vergelijking worden getrokken tussen de wapens die Al Quaida gebruikt en die de NAVO-troepen gebruiken?" Hamas heeft (nog) niet gereageerd, maar de Palestijnen wijzen er al jaren op dat ze zich noodgedwongen met primitieve middelen als doe-het-zelf-raketten moeten verdedigen tegen een overmacht aan straaljagers, bommen en andere hebbelijkheden die Israël van Amerika in de schoot geworpen krijgt. Een soortgelijk Amnesty-rapport over oorlogsmisdaden in de oorlog tussen Israël en Libanon in 2006 werd ook al door beide partijen naast zich neergelegd.
Na overal sporen van VS-wapens tegen te zijn gekomen in de platgebombardeerde Gazastrook, onderzocht Amnesty welke landen wapens leveren aan Israël. Het overgrote merendeel van het materieel komt uit de Verenigde Staten, die van 2008 tot en met 2017 afgesproken hebben voor 23,6 miljard euro munitie en wapens uit te leveren.
Ook Duitsland, Roemenië, Frankrijk en een aantal kleinere landen levert wapens. Nederland levert zelf niets, maar speelt een grote rol als doorvoerhaven. Amnesty wijst de landen erop dat beide de EU en de VS wetten hanteren, die het leveren van wapens aan landen die het internationaal recht schenden verbieden.