'Mug overleeft ruimtereis'

Vorige week werd er op verschillende nieuwssites een nieuwsbericht geplaatst over een mug. Het verhaal ging dat het beestje een ruimtereis van achttien maanden had overleefd, terwijl deze aan de buitenkant van het internationale ruimtestation (ISS) zat vastgeplakt.

Het was echter geen mug, maar een speciaal soort insectenlarf. Deze heeft met een onbekend aantal soortgenoten een retourtje ruimte gemaakt als onderdeel van een wetenschappelijk experiment. Het gaat om de vliegensoort Polypedilum vanderplanki. Deze 'bloedwormen' kunnen jarenlange totale uitdroging overleven. De vliegensoort, die normaliter in de Afrikaanse woestijn voorkomt, kan in het droogteseizoen overleven door zijn larvenlijfje vol te stoppen met trehalosesuiker. De larven kunnen gedurende een zeer lange periode in deze staat, die vergelijkbaar is met een zeer diepe slaap, verkeren. Zelfs zeventien jaar lang.

Als het Russische bericht op waarheid berust, vallen onder die extreme omstandigheden dus ook superlage temperaturen en de kosmische straling in de ruimte. Dit zou het experiment nog spectaculairder maken dan een soortgelijke proef van de Europese ruimtevaartorganisatie, waaruit bleek dat een minuscuul beerdiertje een ruimtereis had overleefd.

vliegenlarve
In deze fotoserie ontvouwt een vliegenlarve zich nadat deze in contact is gekomen met water (Bron: Noorderlicht)