13-jarige krijgt onderscheiding

De peuter zal het zich later waarschijnlijk niet meer kunnen herinneren, maar de dertienjarige Dennis van Muijden, uit Breukelen, die de peuter voor een auto wegtrok, zal de datum 6 mei 2008 niet licht vergeten. De anderhalf jaar oude dreumes was ontsnapt aan de aandacht van zijn vader, die druk bezig was met zijn andere kind. Daardoor kon het ventje zich losrukken en de Straatweg in Breukelen opkruipen.

Gelukkig reden daar moeder Martha Wijshijer, Dennis, en Isabella. Isabella, achterop gezeten bij haar moeder, begon te schreeuwen, waardoor Dennis zich geen moment bedacht, en het ventje vlak voor een auto wegtrok. Martha zag het kind wel kruipen, maar kon niet ingrijpen omdat ze haar dochter achterop de fiets had. Over de actie van haar zoon zegt ze: "Als hij voor deze actie toestemming had gevraagd, had ik hem waarschijnlijk tegengehouden."

Voor deze heldendaad is Dennis gisteren onderscheiden met de heldenpenning van het Carnegie Heldenfonds. Burgemeester Mik van Breukelen is wat trots op zijn jonge inwoners: "Het is heel bijzonder wat je gedaan hebt. Met risico voor je eigen leven heb je de dreumes gered. Dat is niet niks. Daarom krijg jij deze onderscheiding. Die is bijna nog mooier dan een koninklijke onderscheiding, want het is heel speciaal dat een 13-jarige ’m krijgt. Dat komt niet vaak voor.

Dennis is wat timide maar wel trots: over zijn medaille zegt hij: "Dit is best leuk." Vlak na de reddingsactie van Dennis kreeg hij veel aandacht en vragen. Nu vraagt er niemand meer naar, maar: "Nu neemt dat waarschijnlijk op school weer even toe." zo reageert hij. De ouders van de geredde peuter waren niet aanwezig bij de huldiging. Martha vond het wel jammer dat zij er niet waren: "Ik had het wel gewaardeerd als ze waren gekomen." Dennis: "Ze hebben een keer contact opgenomen en daar is het bij gebleven." Destijds had de man verteld dat hij zich was doodgeschrokken en zich schaamde.

Een filmpje is hier te zien.