Obama wil procedures Guantanamo bevriezen

Procedures tegen gevangenen op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo moeten allereerst drie maanden worden stilgelegd. Dit vragen aanklagers vandaag aan de militaire rechters van het speciale tribunaal voor 'vijandelijke strijders' die zijn opgesloten in de basis op Cuba.

Een anonieme bron berichtte vandaag vanaf de basis dat de nieuwe president Barack Obama enkele uren na zijn ambtsaanvaarding de aanklagers deze opdracht gaf. Militaire rechters moeten vandaag een besluit over het voorstel nemen. Het gaat momenteel om 21 zaken, onder meer tegen vijf mensen die betrokken zouden zijn geweest bij de terroristische aanslagen in het noordoosten van de VS in september 2001.

Het militaire tribunaal is in 2004 in het leven geroepen om de rechteloosheid van de gevangenen op de basis teniet te doen. Het gevangenenkamp werd eerder door de Amerikaanse regering buiten op dit Cubaanse grondgebied opgezet om de gevangenen ieder recht te ontzeggen. Obama wil het kamp sluiten. Hij wil dat de gewone rechterlijke macht in de VS zich over deze zaken gaat buigen.

Staat de deur naar een normale berechting op een kier?  (foto: ANP)