Twaalf jaar cel voor fatale schietpartij Rijswijk

Een 25-jarige man is vandaag veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het doodschieten van een cateringmedewerker na een feest in Rijswijk. De rechter in Den Haag achtte bewezen dat hij in april vorig jaar buiten het partycentrum Event Plaza ruzie kreeg. Hij schoot gericht op de cateringmedewerker die de ruzie probeerde te sussen.

Tegen de verdachte was bijna een jaar geleden, op 4 januari, al twaalf jaar cel geëist. De rechter deed twee weken later nog geen uitspraak omdat de man eerst onderzocht diende te worden door het Pieter Baan Centrum. Bovendien moest worden onderzocht in hoeverre een gedragsstoornis die bij eerdere veroordelingen voor geweld werd vastgesteld, nog een rol speelt.

De rechter concludeert nu dat de maximumstraf voor doodslag van twaalf jaar de enige gepaste straf is voor de daad die wordt aangemerkt als 'volstrekt zinloos geweld'. "Verdachte heeft door zijn handelwijze blijk gegeven geen enkel respect te hebben voor het leven van anderen." Dergelijke schietpartijen bij uitgaansgelegenheden schokken volgens de rechter de samenleving.

De zaak benadrukt waarom tegen verboden wapenbezit krachtig moet worden opgetreden, stelt de rechter in het vonnis. De verdachte nam zijn vuurwapen mee naar het feest, omdat hij dat naar eigen zeggen altijd deed als hij naar Den Haag ging. Hij zei 'Hagenezen' niet te vertrouwen en ging ervan uit dat de cateringmedewerker hem aanviel.

Het slachtoffer overleed een week later aan zijn verwondingen. De verdachte werd direct ingerekend.