Dierenbescherming wil verbod duivenraces

De grote eenhoks duivenrace op Werelddierendag heeft het leven gekost aan ongeveer zestienhonderd duiven. De Dierenbescherming vindt dat onacceptabel en roept minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) dinsdag op de zogeheten 'eenhoksraces' te verbieden. Volgens de organisatie is driekwart van de deelnemende duiven overleden voordat de race begon.

De organisatie van de Dutch Open reikte na de race honderdduizend euro aan prijzengeld uit. De Dierenbescherming vindt het moeilijk te verkroppen dat er een flinke smak prijzengeld wordt uitgereikt terwijl zestienhonderd duiven het loodje moesten leggen.

Bij een eenhoksrace worden vogels van vier en vijf weken oud ter voorbereiding bij elkaar in één hok gezet en getraind om een afstand van vierhonderd kilometer af te leggen. Enkele malen per jaar wordt een dergelijke race gehouden. De beesten moesten in mei worden opgehokt omdat twee besmettelijke virussen uitbraken. Als gevolg van de virsuziekten bezweken achthonderd duiven.

Nog eens achthonderd duiven overleden toen ze eenmaal naar buiten mochten, omdat ze volgens een ingewijde 'niet geleerd hadden voor zichzelf te zorgen'. Ruim vijfhonderd duiven verschenen uiteindelijk aan de start van de race.