Kapingen leveren piraten miljoenen op

Piraten voor de kust van Somalië hebben alleen al dit jaar meer dan twintig miljoen euro aan losgeld binnengehaald. Dat heeft het Britse onderzoeksinstituut Chatham House, dat zich bezighoudt met internationale vraagstukken, donderdag bekendgemaakt.

Volgens het Deense bedrijf Risk Intelligence, dat gespecialiseerd is in scheepvaartveiligheid, is het aantal zeelui dat door Somalische piraten is gegijzeld in september enorm toegenomen: vorige maand waren het er 374, tegenover 292 gedurende geheel 2007, staat in een verslag dat het bedrijf donderdag uitbracht. Piraten zouden gemiddeld een miljoen dollar (710 duizend euro) per gekaapt schip betaald krijgen. Gevreesd wordt dat een groot deel van dat geld inmiddels is uitgegeven aan wapens die worden ingezet in de Somalische burgeroorlog.

Intussen is het vorige week gekaapte Oekraïense schip de Faina omsingeld door Amerikaanse oorlogsschepen. De kapers eisen twintig miljoen dollar losgeld, omgerekend ruim veertien miljoen euro. De Somalische regering heeft buitenlandse troepen toestemming verleend alles te doen wat nodig is om het schip te ontzetten. Aan boord van de Faina bevinden zich naast de 21-koppige bemanning 33 Russische gevechtstanks, munitie en zwaar wapentuig.

Het is onduidelijk waarnaar het materieel onderweg was. Kenia zei de tanks te hebben besteld voor binnenlands gebruik. Maar de Keniaanse piraterijdeskundige Andrew Mwangura beweerde woensdag dat de tanks aangekocht waren om ingezet te worden in Sudan. Hij werd opgepakt wegens opruiing.

Premier Joelia Timosjenko van Oekraïne, waar de tanks werden besteld, heeft een onderzoek aangekondigd naar de eigenlijke bestemming van de lading van de Faina.