Georgiërs sterven in Grieks mijnenveld

Vier illegale Georgische immigranten zijn gisteren om het leven gekomen toen ze in een mijnenveld in het grensgebied tussen Griekenland en Turkije waren beland. Dat heeft de politie gezegd.

De vier kwamen uit Turkije en hadden de rivier de Evros overgestoken, die langs de hele noordoostelijke grens van Griekenland loopt. Op Griekse bodem liepen zij gisteren voor zonsopgang het afgegrensde mijnenveld in bij het grensstadje Orestiada, bijna vijfhonderd kilometer ten oosten van Thessaloniki. Explosievendeskundigen van het leger verwijderden enkele uren later de lichamen.

Sinds de oorlog in Georgië in augustus is het aantal Georgiërs dat illegaal probeert de grens over te steken toegenomen. Sinds 1994 zijn volgens de Internationale Campagne tegen Landmijnen zeker 82 illegale immigranten omgekomen en 71 gewond geraakt in het mijnenveld.

De grens tussen de NAVO-leden Griekenland en Turkije is aan beide kanten nog altijd sterk gemilitariseerd. Griekenland heeft beloofd het gebied tegen 2010 te ontdoen van de ongeveer 25.000 landmijnen die daar liggen.