Mbeki: vervolging Al-Bashir schadelijk

Vervolging van de Soedanese president Omar al-Bashir wegens genocide is een slechte zaak voor Darfur. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki gezegd. De aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft het hof gevraagd om een arrestatiebevel voor Al-Bashir. Hij beschuldigt de president onder andere van volkerenmoord in Darfur.

Mbeki zei na een tweedaags bezoek aan de Soedanese hoofdstad Khartoem dat vervolging 'geen enkele positieve bijdrage' zou leveren aan oplossing van het conflict in Soedan. Volgens Mbeki zou vervolging zelfs een ondermijning kunnen betekenen van pogingen vrede te bereiken in het land.

Vijf jaren van oorlog in Soedan hebben aan driehonderdduizend mensen het leven gekost. Tweeënhalf miljoen mensen sloegen op de vlucht of moesten hun huis verlaten. Kern van het conflict is dat de Afrikaanse bevolking zich gediscrimineerd voelt door de Arabische regering. Daardoorheen speelde een andere strijd, namelijk die tussen noord en zuid. Aan dat conflict kwam in 2005 na twintig jaar een einde. Mbeki zei dat Zuid-Afrika en de Afrikaanse Unie samen zouden proberen om voorstanders van vervolging op andere gedachten te brengen.