Strengere aanpak van criminele kinderen

Criminele kinderen onder de 12 jaar worden harder aangepakt. Dat heeft het ministerie van Justitie vandaag bekendgemaakt. Kinderen die problemen veroorzaken worden door de politie thuisgebracht en de ouders worden op het gedrag aangesproken. Bij herhaling van de overlast wordt Bureau Jeugdzorg ingeschakeld. Ouders kunnen onder toezicht worden gesteld.

Met deze aanpassing in de wet op de jeugdzorg wil minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) naar eigen zeggen een eind maken aan de 'vrijblijvendheid'. Bij de probleemgroep gaat het volgens Hirsch Ballin meestal om jongens die te midden van oudere kinderen 'hun eerste vingeroefeningen in crimineel gedrag krijgen'.

Volgens de minister is het zaak om dat gedrag zo snel mogelijk bij te sturen. "Dus niet wachten tot iemand 12 jaar is en het strafrecht ingeschakeld kan worden".

Betrokken instanties kunnen in de toekomst ook de ontwikkeling van een probleemkind blijven volgen door inzage in de zogeheten verwijsindex risicojongeren. Daarin kunnen aantekeningen worden gemaakt van het ongewenste gedrag van kinderen.

Het kabinet wil ook de wet zodanig veranderen dat onwillige ouders een bestuurlijke boete kunnen krijgen of gekort worden op de kinderbijslag.