SP eist opheldering over paspoortchip

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) moet snel opheldering geven over het mogelijk misbruik van de paspoortchip. Dat eist de SP  nadat een onderzoeker van de Universiteit van Amsterdam stelde dat de chips kunnen worden gekloond.

SP-Tweede Kamerlid Arda Gerkens wil duidelijkheid van de staatssecretaris. "Waarom worden burgers eerst op kosten gejaagd door verplicht een duur paspoort aan te schaffen en dan blijkt het systeem niet te werken", aldus Gerkens. Ze vindt het vreemd dat een systeem wordt aangeschaft en vervolgens niet goed wordt gebruikt. "Het is net als een duur alarmsysteem aanleggen voor je huis en het vervolgens niet aanzetten". Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent dat de chip in het Nederlandse paspoort en de Nederlandse identiteitskaart is gekraakt. Volgens een woordvoerder zijn de gegevens op de chip met uitleesapparatuur wel te lezen, maar is dat juist de bedoeling.

Onderzoeker Jeroen van Beek liet weten dat niet alle voorgeschreven beveiligingssystemen worden toegepast in de apparatuur waarmee de chips in de paspoorten worden uitgelezen en dat Nederland geen standaardvoorschriften heeft waaraan de apparatuur moet voldoen. Het lukte Van Beek de oorspronkelijke chip onklaar te maken en een nieuwe chip tussen de bladzijdes te schuiven waardoor die wordt uitgelezen. Zo kwam hij op de gemeentehuizen in Amsterdam en Amstelveen door de controle met zijn eigen paspoort terwijl de digitale informatie daarin een foto van Elvis Presley bevatte.

Actieve authenticatie
Volgens Binnenlandse Zaken is de uitleesapparatuur waarmee Van Beek in Amsterdam en Amstelveen zijn chip uitlas niet voorzien van controle op actieve authenticatie. Daardoor zou de tweede chip niet als kopie worden herkend. De apparatuur in genoemde gemeenten is volgens de woordvoerder namelijk alleen bedoeld om mensen die een nieuw paspoort hebben afgehaald, de gegevens op hun chip te laten zien. De chip in paspoorten is bedoeld om fraude met het papieren paspoort tegen te gaan. Er staat een kopie op van de informatie die ook in het paspoort zelf te lezen is, zoals naam, geboortedatum, sofinummer, en een pasfoto.

Volgens Binnenlandse Zaken heeft staatssecretaris Bijleveld de Tweede Kamer op 10 juli schriftelijk geïnformeerd over de conclusies van onderzoek naar de chip. Daaruit zou zijn gebleken dat er geen sprake is van een dreiging voor de integriteit van de gegevens op de chips. Er wordt nog wel verder onderzoek gedaan naar de apparatuur die gebruikt wordt bij aanvraag en uitgifte.