Hells Angels moeten deel clubterrein ontruimen

De Hells Angels moeten het grootste gedeelte van hun clubterrein aan de HJE Wenckebachweg in Amsterdam binnen twee jaar ontruimen. Dat heeft de rechtbank in de hoofdstad gisteren bepaald. De gemeente had geëist dat de Amsterdamse tak van de motorclub zijn spullen zou pakken.

De Angels kregen in 1974 een gebied van 590 vierkante meter van de hoofdstad, maar breidden dat in de loop der jaren uit tot 5000 vierkante meter. Van die extra grond moeten ze nu vertrekken. De rechtbank besloot daartoe omdat Amsterdam weliswaar heeft erkend dat de Angels een bruikleenovereenkomst hebben voor dat terrein, maar die inmiddels heeft opgezegd.

Tijdens de zitting enkele maanden geleden stelde de gemeente overigens nog dat dat motorclub zijn terrein illegaal en zonder medeweten van de overheid heeft uitgebreid. Pas enkele weken later erkende de hoofdstad per brief dat er een bruikleenovereenkomst was. Zij zegde die toen meteen op.

De gemeente wil eigenlijk dat de motorclub binnen zes maanden zijn spullen pakt, maar de rechtbank maakte daar twee jaar van. Amsterdam heeft namelijk niet voldoende aangetoond de grond op korte termijn nodig te hebben. De hoofdstad wil het gebied gaan herontwikkelen.