Dode Swissôtel was Roemeense prostituee

Icoon JustitieNaar aanleiding van een artikel in de gratis krant Metro heeft het Openbaar Ministerie bevestigd dat de vrouw die vorige week om het leven kwam bij een brand in het Swissôtel in Amsterdam, een 21-jarige Roemeense dame van lichte zeden was. Een 25-jarige Fransman die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van de vrouw, is gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijft nog twee weken vastzitten.

De man werd aangehouden door de politie nadat ze hem en de vrouw aantroffen op de derde verdieping van het hotel waar de brand gewoed had in een van de hotelkamers; de vrouw was toen al overleden. Later bleek dat zij door fysiek geweld om het leven was gekomen. Omdat de man gewond was, heeft hij enige dagen in het ziekenhuis doorgebracht. Vervolgens werd hij meegenomen naar het politiebureau.

Bij de politie bestaat het vermoeden dat de brand is aangestoken. De deur van de kamer was geblokkeerd zodat het hotelpersoneel niet naar binnen kon om hulp te bieden. Het hotel werd ontruimd door het personeel. Drie van hen moesten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis. De brand bleef uiteindelijk beperkt tot de hotelkamer.

Volgens Mariska Majoor, woordvoerster van het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) en zelf voormalig prostituee, is het nogal ongebruikelijk dat in Nederland prostituees door geweld om het leven gebracht worden. Ze verklaart: "Ik loop hier nu 22 jaar rond en heb het zes of zeven keer gehoord. Nederland is nog altijd een van de veiligste landen om als prostituee te werken."

Ze zegt te weten dat het regelmatig voorkomt dat jonge vrouwen uit Oost-Europese landen hun diensten aanbieden in hotels in afwachting van een BTW-nummer. "Ze moeten soms twee maanden wachten voordat ze aan het werk kunnen, terwijl ze hier met een beetje spaargeld komen. Dan is het inderdaad een optie om een hotelkamer te huren en daar, semi-illegaal, wat te verdienen om te kunnen leven.". Volgens haar komen dit soort praktijken niet alleen in het Swissôtel voor: "Elk hotel in het centrum heeft daar mee te maken."