'Gordel af, donor erbij'

Icoon BinnenlandsHet Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) heeft oplossingen bedacht om het het tekort aan orgaandonoren terug te dringen. Zo wil ze het dragen van een autogordel niet langer verplicht stellen. "Misschien moeten we meer mensen dood laten gaan."

De VVD-woordvoerster voor Volksgezondheid prijst BNN voor de discussie die is losgemaakt over het tekort aan donoren, maar vraagt zich hardop af of daar de oplossing ligt. "Donorregistratie heeft een heel beperkt effect op de wachtlijsten. Mensen wier organen anders zouden worden getransplanteerd, blijven langer leven door medische vooruitgang en veiligheidsmaatregelen. Door airbags en verplichte autogordel is het aantal dodelijke ongelukken afgenomen. Mensen sterven ouder en hun organen zijn dan vaak ongeschikt voor transplantatie."

Daarom gaat Van Miltenburg haar fractie voorstellen om de verplichte veiligheidsriem in de auto af te schaffen. "Waarom bemoeit de overheid zich daarmee?"

De politica wil verder gerichte campagnes voeren om jonge mensen die een risicovol beroep of hobby hebben binnen te halen als orgaandonor. Daarbij denkt zij aan motorrijders en militairen. Ook wil ze kinderen betrekken bij deze problematiek. "Je moet ook voor kinderen bespreekbaar maken of ze zich willen laten registreren."

Tot slot wil de politica de mogelijkheden van stamcelonderzoek gebruiken. In het geen-bezwaar-systeem van onze Zuiderburen ziet ze echter geen heil. "De discussie laait weer op over een systeem waarbij mensen verplicht aangeven of ze donor zijn. De vraag is of dat niet averechts werkt. Als de overheid zegt: jouw organen zijn van mij, tenzij je je verzet, denk ik dat de reactie bij veel mensen is: ik dacht 't niet."

Met dank aan Asmodean voor de submit.