Tichelaar nieuwe fractievoorzitter PvdA

Icoon Politiek De 54-jarige Jacques Tichelaar wordt de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Hij volgt daarmee partijleider Wouter Bos op, die minister van Financiën wordt in het kabinet-Balkenende IV. Dat heeft de PvdA-fractie besloten in een geheime ontmoeting.

Tichelaar overtrof de twee andere kandidaten Aleid Wolfsen en Hans Spekman. Mogelijk komt dit omdat hij de rechterhand van Bos was in de onderhandelingen voor het nieuwe kabinet. Mede door zijn goede band met Bos en CDA'er Maxime Verhagen kon het kabinet totstandkomen. "Verhagen en Tichelaar gaven elkaar af en toe een knipoog en gingen samen buiten op de gang even praten. Dus als het binnen stokte, probeerden zij buiten met een sigaretje in gesprek te blijven", zei Bos daarover in de Volkskrant. Ondanks Tichelaar's betrokken relatie met het kabinet denkt hij wel de fractie te kunnen profileren. Hij wil dit doen door de 'uitersten van het regeerakkoord' op te zoeken.

Tichelaar is sinds 2002 lid van de PvdA-fractie. Daarvoor was hij voorzitter van de Algemene Onderwijsbond AoB. Zijn band met onderwijs blijkt ook uit het feit dat hij vroeger leraar was op een basisschool. Tichelaar wilde alleen fractievoorzitter worden als geen vrouwen zich kandidaat zouden stellen. Sharon Dijksma meldde zich een week geleden af, omdat zij een plekje kreeg in het nieuwe kabinet.