Jason W. wil af van hoger beroep

Jason W., één van de hoofdverdachten in het proces tegen de Hofstadgroep, wil af van zijn zaak in hoger beroep. W. legt zich om niet nader verklaarde redenen neer bij de 15 jaar gevangenisstraf die de rechtbank hem vorig jaar oplegde.

Dit zei zijn advocaat Robert Maanicus dinsdag tijdens een regiezitting in de hoger-beroepszaak. Zowel W. als het Openbaar Ministerie (OM) tekenden beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank. W. hoopt dat ook het OM verder wil afzien van zijn zaak in hoger beroep. In totaal staan zeven leden van het terreurnetwerk in hoger beroep terecht.

Middelpunt van het netwerk was Mohammed Bouyeri de man die op 2 november 2004 cineast Theo van Gogh vermoordde. Jason W. werd zes dagen later samen met Ismail A. aangehouden in een woning in het Haagse Laakkwartier. Aan die arrestatie ging een urenlang beleg met zwaarbewapende eenheden vooraf, omdat Jason W. een aantal leden van een arrestatieteam met een handgranaat had verwond. W., zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder, werd bij zijn aanhouding in zijn schouder geschoten.

Mohammed B. werd door de rechtbank schuldig verklaard, maar kreeg geen straf opgelegd. Hij had al levenslang gekregen voor onder meer de moord op Van Gogh. Jason W. kreeg van de overige leden van het Hofstadnetwerk de hoogste straf opgelegd. De rechtbank sprak vijf verdachten integraal vrij.



Jason W. bij zijn aanhouding in 2004