Familie tasjesdief dreigt naar hof te stappen

BinnenlandsDe familie van de begin 2005 doodgereden tasjesdief Ali el B. dreigt naar het gerechtshof te stappen als het Openbaar Ministerie (OM) niet voor 17 januari een beslissing neemt over vervolging van de bestuurster. Die dag is het twee jaar geleden dat Germaine C. de 19-jarige man doodreed in Amsterdam.

Dit gebeurde vlak nadat B. met een metgezel een tasje uit haar auto had gegrist. ''Ons geduld begint op te raken'', aldus advocaat Nancy Dekens woensdag, die de belangen van de familie behartigt. Via een procedure bij het hof wil ze het OM dwingen de vrouw te vervolgen. Ook als justitie besluit de bestuurster niet te vervolgen, stapt de advocaat naar het gerechtshof om vervolging af te dwingen.

Justitie laat naar aanleiding van berichtgeving van RTV Noord-Holland weten het zelf niet in de hand te hebben. Het gerechtelijk vooronderzoek is nog niet afgerond, aldus een woordvoerster van het OM in Amsterdam. ''We kunnen pas een beslissing nemen als alle feiten boven water zijn.'' Justitie hoopt dat het onderzoek in het eerste kwartaal van 2007 is afgerond. ''Daarna nemen we zo snel mogelijk een besluit.''

Nadat C. van haar tasje was beroofd, reed ze hard achteruit. El B. raakte bekneld tussen haar auto en een boom en overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Na het incident in de Derde Oosterparkstraat liepen de emoties onder familie en vrienden van El B. hoog op.