Import Turkse bruiden BelgiŽ neemt toe

Icoon BuitenlandsMarokkaanse en Turkse jongeren uit BelgiŽ halen steeds vaker hun huwelijkspartner uit het moederland omdat ze in BelgiŽ geen geschikte partner kunnen vinden. De reden is dat ze partners van eigen allochtone komaf uit BelgiŽ niet goed genoeg vinden.

Zo vinden de Belgisch Turkse meisjes dat de Belgisch Turkse jongens te weinig te bieden hebben, slecht opgeleid en te traditioneel zijn. Zij willen een moderne hoogopgeleide Turk, en halen die uit Turkije. De Belgisch Turkse jongens vinden op hun beurt de Belgisch Turkse meisjes te verwesterd. Ze verkiezen een traditioneel Turks meisje uit Turkije.

Eenzelfde trend is merkbaar bij de Marokkaanse gemeenschap. Daar worden om dezelfde reden ook steeds vaker partners uit Marokko gehaald. Van de huwelijken afgesloten vůůr 1979 had nog maar 41,4% zijn of haar partner in Marokko gezocht. Bij de huwelijken tussen 2000 en 2003 gaat het al om 65,4%.

Turkse vrouwen in Vlaanderen die tussen hun 7e en hun 17e jaar naar BelgiŽ kwamen, zochten voor 80% hun huwelijkspartner in Turkije. Voor de tweede generatie Turkse vrouwen - hier geboren of voor hun 7e geŽmigreerd - gaat het om 60%. Voor de mannen liggen de cijfers in dezelfde lijn. Ook hier dalen de cijfers niet.

Burgemeester Jef GabriŽls uit Genk noemt het een ''zorgelijke'' ontwikkeling. ''Uit onderzoek in mijn regio blijkt dat 75% van de Turkse jongeren met iemand van hier wil huwen, maar dat 75% met iemand van ginds huwt. Er is een enorme kloof tussen droom en daad.''