Rellen na uitspraak supermarktzaak Paraguay

Icoon BuitenlandsHonderden burgers zijn dinsdag slaags geraakt met de oproerpolitie in Asunción, de hoofdstad van Paraguay. De betogers zijn woedend over een rechterlijke uitspraak tegen drie mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor een brand in een supermarkt, die in 2004 wereldnieuws was.

Door de brand vielen meer dan 360 doden en ruim 400 gewonden. De mannen zijn dinsdag niet schuldig bevonden aan moord, zoals was geëist, maar aan ''onvrijwillige doodslag''. De drie mannen - de winkeleigenaar, zijn zoon en een beveiliger - zouden toegangsdeuren na de ontdekking van de brand in het grote complex hebben gesloten om plundering tegen te gaan. Daardoor zaten honderden bezoekers als ratten in de val.

Voor moord kan 25 jaar cel worden opgelegd, voor onvrijwillige doodslag maximaal vijf. De strafbepaling is volgende week. Nabestaanden van de doden in de rechtszaal uitten hun woede door met stoelen en tafels te smijten. Ze betichtten de rechters van corruptie.

Buiten kwam het tot een ware veldslag met de oproerpolitie. De rellen breidden zich uit naar het zakendistrict van Asunción. Daarbij vielen circa vijftig gewonden. De woedende betogers richtten grote vernielingen aan. Onder meer een supermarkt die in het bezit is van de veroordeelde vader en zoon, werd in brand gestoken. De politie arresteerde zeker zestig personen.