Hamas ontkent erkennen IsraŰl

Icoon IsraŰl/PalestinaDe Palestijnse regering van nationale eenheid die momenteel wordt gevormd, zal het bestaansrecht van de staat IsraŰl erkennen. Dat heeft president Mahmoud Abbas donderdagavond gezegd tegen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Abbas' Fatah-partij onderhandelt met de radicale beweging Hamas, die begin dit jaar de parlementsverkiezingen won, over een nieuwe regering. Hamas regeerde tot dusver alleen, maar omdat de partij weigerde het geweld af te zweren en IsraŰl te erkennen, zijn de Palestijnse territoria ge´soleerd geraakt.

IsraŰl heeft alle onderhandelingen met de Palestijnen opgeschort en wil pas weer met hen om de tafel als hun regering de joodse staat erkent. Ook Westerse landen hebben hun zakelijke en politieke contacten met de Palestijnse gebieden vrijwel geheel bevroren, waardoor een diepe economische crisis is ontstaan.

De VN-Veiligheidsraad hield donderdag een speciale vergadering op ministerieel niveau over het IsraŰlisch-Palestijnse conflict, op verzoek van de Arabische Liga. Secretaris-generaal Kofi Annan riep tijdens die bijeenkomst op tot hernieuwde inspanningen om de strijdende partijen nader tot elkaar te brengen.

"De tijd is gekomen om de verwoeste brug naar de vrede te herbouwen", zei Annan. "De voortdurende onmacht om dit conflict op te lossen, maakt de legitimiteit en effectiviteit van deze raad twijfelachtig", voegde de hoogste baas van de volkerenorganisatie eraan toe.

Update: 10.07 uur
De nieuwe Palestijnse regering van nationale eenheid zal IsraŰl niet erkennen. In reactie op de uitlatingen van de Palestijnse president Abbas laat Hamas weten dat er wel een bestand met een looptijd van tien jaar mogelijk is. Dat heeft een adviseur van de Hamas-premier Ismail Haniya gezegd.