Kunstrif van autobanden moet weg

Icoon OpmerkelijkHet Amerikaanse Broward County begint binnenkort noodgedwongen aan het opvissen van bijna twee miljoen oude autobanden. De banden werden tussen 1972 en 1977 nabij Fort Lauderdale in de oceaan gedumpt om een kunstrif te vormen, maar sindsdien is er amper een vis te zien geweest en is er van echte plant- en koraalgroei amper sprake. Doordat veel banden zijn losgeslagen, raakt een nabijgelegen koraalrif steeds ernstiger beschadigd.

Het idee leek aanvankelijk redelijk goed doordacht. Het zou een goedkope manier zijn om een toeristische attractie te creëren en tegelijkertijd van een vrachtlading oude banden af te komen. Vergelijkbare projecten in onder andere de Golf van Mexico waren reeds succesvol gebleken. Het project kreeg de goedkeuring van het U.S. Army Corps of Engineers én van de plaatselijke bevolking, getuige de 8000 dollar die voor het project werd ingezameld met bingo.

Dertig jaar later is het verdwijnen van de banden de reden voor enthousiasme. Milieuorganisaties zien eindelijk een doorn uit het oog verdwijnen, de marine helpt mee en maakt vrolijk van de gelegenheid gebruik om duikers praktijkervaring op te laten doen en plaatselijke vissers kunnen niet wachten om over een paar jaar een lijntje uit te werpen en iets anders te vangen dan een Goodyear.

Het opruimen zal ongeveer drie jaar in beslag nemen en mogelijk vijf miljoen dollar gaan kosten.


"Tamelijk eentonig hier..."