Weisglas: geen splinterpartijen meer

Frans Weisglas Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas vindt dat Tweede Kamerleden die hun fractie verlaten uit de Kamer zouden moeten stappen. Weisglas wil dat de wet veranderd wordt, zodat afsplitsingen niet meer mogelijk worden.

Hij reageert hiermee op het vertrek van VVD-parlementariër Anton van Schijndel uit de VVD-fractie vorige week. Het werd de vijfde eenmansfractie na de verkiezingen van 2003. "Dat is wel erg veel van het slechte", aldus Weisglas in zijn weblog. "Ze zijn toch binnengekomen op de vleugels van hun lijsttrekker en in alle gevallen op basis van het verkiezingsprogramma van hun partij". Nu hebben Kamerleden het recht om in de Kamer te blijven als ze uit hun partij stappen. Sterker nog: ze krijgen financiële voordelen als ze dit doen. Als fractievoorzitter krijgen ze namelijk een extra toelage.

Bijna was de zesde splinterpartij een feit: ook Kamerlid Gerard van As wilde als eenmansfractie doorgaan na een conflict met de Groep Nawijn. Uiteindelijk besloot hij uit de Tweede Kamer te stappen en kwam zijn zetel weer beschikbaar voor de LPF. Eerdere afsplitsingen waren Hilbrand Nawijn van de LPF, Geert Wilders van de VVD, Gonny van Oudenallen van de LPF en Ali Lazrak van de SP.

Met dank aan pberends voor de submit.