Pas op voor blauwalg in het water

Icoon Binnenlands In veel wateren in Nederland is een zorgwekkend hoge concentratie blauwalg of botulisme geconstateerd. In de kop van Noord-Holland, het Gooi, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland kan je beter niet gaan zwemmen. Het Waterschap Hollandse Delta verwacht een explosie van de giftige blauwalg in heel Nederland de komende week. Pas dus op bij het zwemmen in sloten, grachten en vijvers.

Blauwalg kan de dood tot gevolg hebben. De woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Delfland adviseert mensen om bij deze temperaturen sowieso niet te zwemmen in stilstaand water. "Neem het zekere voor het onzekere, ga het water niet in". De kans op een blauwalg-explosie is volgens Henny van Embden van het waterschap zeer groot. "Er is nu weinig verse toevoer van water. We kunnen het wel doorspoelen, maar omdat er weinig regen is gevallen, is dat lastig".

Blauwalg is vooral gevaarlijk voor kinderen, die met de warmte veel in oppervlaktewater zwemmen. "Als spelende kinderen een slok water binnen krijgen kan dat ernstige leverbeschadigingen en de dood gevolg hebben", aldus Miquel Lürling van de Wageningen Universiteit.


Botulisme
Niet overal staan deze bordjes