Meer samenwerking landen Zwarte Zee

Icoon Buitenlands Negen landen rondom de Zwarte Zee gaan beter samenwerken om de economie te verbeteren, veiligheid te bevorderen en criminaliteit aan te pakken. Dat hebben de negen landen afgesproken op een top in Boekarest. Ook zullen de landen proberen onderlinge grensconflicten op te lossen.

Roemenië, Bulgarije, Armenië, Griekenland, Georgië, Moldavië, Turkije, Oekraïne en Azerbeidzjan verenigen zich in het Zwarte Zee Forum voor Dialoog en Samenwerking. De landen riepen de Europese Unie op zich meer met de regio te bemoeien. De landen willen aansluiting zoeken bij Europa. Opvallend is dat Griekenland ook meedoet aan de samenwerking. Griekenland is immers lid van de EU.

De verklaring is niet ondertekend door Rusland. Rusland is het enige land aan de Zwarte Zee dat niet meedoet. De Roemeense president Traian Basescu wil dat Rusland mee gaat doen. Rusland is bang dat de landen verder buiten hun invloedssfeer verschuiven. Wit-Rusland zoekt als enige Oost-Europese land nog aansluiting met Rusland.

Roemenië en Bulgarije zullen in 2007 of 2008 toetreden tot de Europese Unie. Beide landen hebben nog last van corruptie. Met Turkije voert de EU verkennende gesprekken over toetreding. De Raad van Europa is blij met het samenwerkingsverband van deze landen.


Landen rondom de Zwarte Zee
De landen rondom de Zwarte Zee gaan beter samenwerken