Justitie start verhoor getuige zaak-Holleeder

Willem HolleederIn de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp is vanochtend het verhoor begonnen van een anonieme kroongetuige in de afpersingszaak rond Willem Holleeder. Holleeder, in de jaren tachtig één van de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken, wordt ervan verdacht een invloedrijk crimineel te zijn, verantwoordelijk voor diverse afpersingen, mishandelingen en liquidaties.

Het is voor het eerst dat een dergelijke ondervraging op een zondag is. Justitie wil in totaal drie getuigen horen om te bewijzen dat Holleeder en zijn medeverdachten mensen hebben afgeperst en bedreigd. Deze werkwijze werd afgelopen vrijdag goedgekeurd door de rechtbank van Haarlem. De advocaten kregen vanochtend eerst in een korte samenvatting te horen wat de anonieme getuigen hebben verklaard. Daarna begon de ondervraging van de eerste getuige. De twee andere getuigen komen morgen en overmorgen aan de beurt.

De advocaten van de verdachten in de zaak-Holleeder, waaronder mr. Bram Moszkowicz, zijn het niet geheel eens met de gang van zaken. Ze vinden dat ze zich niet goed hebben kunnen voorbereiden op het verhoor. Justitie vreest echter voor de veiligheid van de getuigen, en heeft daarom tevens extra maatregelen genomen rond de gerechtsbunker. Afgelopen donderdag werd de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl geliquideerd. Van der Bijl zat kort geleden enkele weken vast wegens mogelijke betrokkenheid bij de activiteiten van Willem Holleeder. Of handlangers van de topcrimineel verantwoordelijk zijn voor de moord is niet duidelijk.