'Matig verslaafden' kloppen aan bij tv-kliniek

Icoon GezondheidJongeren die dagelijks een blowtje opsteken of flink drinken voelen zich niet serieus genomen door hulpverleners. Dat zegt het Amsterdamse afkickcentrum Smith & Jones. De 'Awakenings' kliniek is bekend van het televisieprogramma 'Spuiten en Slikken' van BNN. Na iedere uitzending stromen daar de aanmeldingen binnen.

De meeste vragen die Smith & Jones kreeg naar aanleiding van de uitzending zijn afkomstig van jongeren die normaal gesproken nooit naar een reguliere instelling voor verslavingshulp zouden gaan. Bovendien kwamen er veel vragen binnen van mensen waarbij de problemen nog niet ernstig genoeg waren. Ze werden door de officiële instellingen daarom steeds terug naar huis gezonden.

"Wij zien bijvoorbeeld veel ernstige verslavingsgevallen met soft drugs", zegt oprichter Keith Bakker van Smith & Jones. "Maar tevens spelen XTC, GHB, cocaïne en alcohol een belangrijke rol bij de verslavingsproblemen van de hedendaagse jeugd." Het BNN-programma laat volgens Bakker duidelijk zien dat er jongeren zijn zoals middelbare scholieren of universitaire studenten die tijdig geholpen kunnen worden; voordat ze alles kwijt zijn.