Nummer 3 Quote 500 overleden

Frits Fentener van VlissingenFrits Fentener van Vlissingen is afgelopen zaterdag op 72-jarige leeftijd in zijn huis in Friesland overleden. Dit heeft een voorlichter van het bedrijf Steenkolen Handels Vereeniging (SHV) maandag bevestigd. Fentener van Vlissingen leidde dit bedrijf, dat vooral bekend is van de Makro-winkels, van 1975 tot 1984.

Fentener van Vlissingen was tot vorig jaar commissaris bij SHV. In de laatste Quote 500, de lijst met de rijkste Nederlanders die zakenblad Quote elk jaar uitgeeft, staat hij op de derde plaats. Volgens Quote zou Fentener van Vlissingen een vermogen van 2,5 miljard euro hebben. Zijn jongere broers John en Paul staan met respectievelijk 2,1 en 2 miljard euro vlak achter hem op de lijst. Het hele kapitaal van de familie bedraagt volgens Quote ruim negen miljard euro.

Fentener van Vlissingen heeft tijdens zijn leven verschillende topfuncties in het Nederlandse bedrijfsleven gehad en wordt gezien als een veelzijdige grondlegger van ditzelfde leven. Hij had onder meer zitting in de raad van commissarissen bij ABN Amro, Akzo Nobel, Unilever en CSM. Bij SHV trad de industrieel als directeur in de voetsporen van zijn opa en vader, waarna in de tien jaar onder zijn leiding het familiebedrijf uitgroeide tot een van de rijkste niet op de beurs genoteerde ondernemingen in de wereld. In 1984 droeg hij de leiding van SHV over aan zijn jongste broer Paul.