Vliegvakanties fors duurder

De sterk gestegen olieprijs zal er voor zorgen dat vliegen volgend jaar een stuk duurder zal worden. De Nederlandse vliegmaatschappijen willen de prijzen die ze in rekening brengen bij reisorganisaties met tien tot twintig procent verhogen. Directeur W. Hondius, die over marketing en verkoop bij Transavia gaat, zegt bijvoorbeeld dat reizigers op een prijsstijging van vijftien tot twintig procent moeten rekenen. Een woordvoerder van Martinair heeft het over verhogingen van tien tot vijftien procent.

Volgens reisorganisatie TUI zullen de prijsstijgingen erg meevallen. "De olieprijzen worden alweer lager, de piek is voorbij", zo stelt bestuursvoorzitter S. van der Heijden van TUI. Hij verwacht dat de maatschappijen niet meer dan zes tot acht procent meer in rekening kunnen brengen voor duurdere brandstoffen. Hij zegt verder dat het aanbod van vliegtuigstoelen zo groot is dat er voor de vliegmaatschappijen weinig marges in de prijs zitten.

Uiteindelijk denkt TUI dat de prijsstijging hoogstens vijf procent is, omdat de prijzen van hotels gelijk blijven. Alleen Turkije zal duurder zijn.