Doodstraf voor Marokkaanse terreurleiders

In Marokko zijn gisteren twee moslimextremisten ter dood veroordeeld. Volgens de rechter heeft het duo, Toufik Hanouichi en Mouhsin Bouarfa, leiding gegeven aan een terreurcel in Meknes. De twee zijn volgens de aanklagers betrokken geweest bij zeker vijf moorden. Onder de slachtoffers waren een politieman en een Marokkaanse jood.

De terreurcel onderhield banden met de verboden militante groep Salafistische Jihad, die medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in mei 2003 in Casablanca, die 45 levens eisten. De salafistische strijdgroepen vertegenwoordigen een ultra-orthodoxe stroming van de islam die vastbesloten is ieder gezag te vernietigen dat afwijkt van hun strenge normen.

Hanouichi en Bouarfa werden in januari 2004 samen met 42 andere personen, onder wie zes vrouwen, gearresteerd. De rechtbank veroordeelde vier leden van de groep tot levenslang, negen verdachten werden vrijgesproken en de anderen kregen straffen opgelegd variërend van één tot twintig jaar.

Marokko voert sinds het getroffen werd door de aanslagen een keihard beleid tegen radicale moslims. Inmiddels zijn in het Noord-Afrikaanse land zo'n duizend extremisten veroordeeld, van wie 19 ter dood. De autoriteiten voeren echter slechts zelden een terdoodveroordeling uit. Onlangs brak in Marokkaanse gevangenissen nog een grote hongerstaking uit onder gevangenen die zeiden onterecht vast te zitten voor terreur.