Amnesty mag niet flyeren op reggaefestival

Icoon Binnenlands nieuwsAmnesty International is verbolgen over het feit dat ze geen flyers mag uitdelen op het Reggae Sundancefestival in Eindhoven. De mensenrechtenorganisatie had willen protesteren tegen geweld tegen homo's op Jamaica. Tevens maakt Amnesty zich zorgen om de teksten die bepaalde artiesten zingen.

Volgens een woordvoerster van Amnesty zou ook een van de zangers die op Reggae Sundance staat zich hieraan schuldig maken. De Jamaicaanse Buju Banton lag onlangs onder vuur in de Britse media, die schreven dat hij tijdens een optreden in een van zijn nummers opriep een kogel door het hoofd van homo's te schieten. Panic Productions, organisator van het festival, zegt dat Buju naar eigen zeggen 'absoluut niet deelgenomen heeft aan deze actie'.

Panic Productions vindt het onterecht dat Amnesty zich slechts baseert op Britse media. "Hij is tot op dit moment niet in staat van beschuldiging gesteld en wij vinden dat die schuld eerst moet zijn bewezen", meent een woordvoerster van de organisatie. Amnesty International stelt in een reactie dat ze voorstander is van vrijheid van meningsuiting. "We willen niemand verbieden iets te zingen. We willen alleen aandacht vragen voor de abominabele situatie waarin homoseksuelen en lesbiennes op Jamaica verkeren."

Buju Banton
Reggaezanger Buju Banton zou anti-homoteksten zingen