Celstraf voor zwaar mishandelen kind

Icoon Binnenlands nieuwsEen 25-jarige man is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens zware mishandeling. De officier van justitie had acht jaar geëist. B.H. heeft het zestien maanden oude dochtertje van zijn vriendin zó erg mishandeld dat zij aan haar verwondingen is overleden. Doodslag achtte de rechter niet bewezen.

De moeder reageerde emotioneel op de uitspraak omdat zij vier jaar cel veel te weinig vindt. De man ontkende tijdens de zitting dat hij het meisje iets had aangedaan. Volgens hem was het juist de 24-jarige moeder die het kind mishandelde.

H. kreeg op 6 september 2003 ruzie met zijn vriendin, waarna de vrouw het huis verliet om boodschappen te doen. Het meisje, Shakira, bleef bij de man achter. H. ging vervolgens met het meisje onder de douche, waar ze volgens hem viel.

Volgens een patholoog was de val niet de doodsoorzaak, aangezien hij onder meer een gescheurde lever constateerde. Volgens deskundigen waren de verwondingen zó zwaar dat ze bij een zestien maanden oud kind binnen een kwartier tot de dood leiden.

In eerste instantie bekende H. de misdaad, omdat hij zijn vriendin in bescherming zou hebben genomen. Zij was zwanger van zijn kind en hij wilde niet dat ze in de gevangenis zou bevallen. Toen hij hoorde dat ze een abortus had gepleegd trok hij de bekentenis in.

Volgens de moeder heeft zij nooit gezien dat H. haar zoon of dochtertje sloeg, maar hij moest het volgens haar het wel gedaan hebben omdat er niemand anders bij het kind in de buurt was. H. verklaarde dat de moeder het meisje heeft gestompt voordat zij de deur uitging. De rechter achtte echter bewezen dat H. het meisje met kracht in de box heeft gegooid en haar in haar buik heeft gestompt.