Toestel schrijver 'De kleine prins' gevonden

Zestig jaar na dato is duidelijk geworden waar het vliegtuig van de legendarische schrijver-piloot Antoine de Saint-Exupéry zich al die tijd heeft bevonden: op de bodem van de Middellandse Zee. De schrijver van 'Le petit prince' was aan het einde van de Tweede Wereldoorlog met een een Lockheed P-38 Lightning tijdens een verkenningsvlucht boven Zuid-Frankrijk spoorloos verdwenen. De toedracht blijft onduidelijk, vaststaat dat het toestel niet is beschoten. Een hardnekkig gerucht is dat de zonderlinge schrijver zelfmoord pleegde.

De Franse overheidsinstantie voor onderwaterarcheologie maakte de vondst woensdag bekend. Een duikersteam ontdekte delen van het wrak in de Middellandse Zee ter hoogte van Marseille. In mei 2000 werden al restanten gevonden waarvan men vermoedde dat ze van het toestel van de Franse schrijver kwamen.

Saint-Exupéry werd in 1900 in Lyon geboren. Hij leidde een avontuurlijk leven en verwierf postuum wereldfaam met zijn boek 'Le petit prince' dat hij schreef en illustreerde. Een bekende anekdote tekenend voor zijn manier van leven is de wijze waarop hij de eerste kus afdwong van zijn latere vrouw. Op een vlieguitje in 1930 weigerde zij hem te kussen, waarop Saint-Exupéry de motoren uitzette en zei de dood te verkiezen. Saint-Exupéry raakte overigens tijdens zijn leven diverse keren gewond bij vliegongelukken.

Het boek 'Le petit prince' (De kleine prins) verscheen voor het eerst in 1943. Het is vertaald in ruim honderd talen. Het geldt met de bijbel en Das Kapital van Marx als een van de bestverkochte boeken ter wereld.


Antoine de Saint-Exupéry, schrijver van 'De kleine prins'