Boosheid om verkiezingsspot Bush

ToshitsuguTakamatsu had ons via de nieuws-submit te melden:

Familieleden van slachtoffers van de aanslagen van elf september hebben sterke kritiek geuit op president Bush over het gebruik van beelden van de aanslag in zijn verkiezingsspots. De beelden zouden misbruik maken van de slachtoffers en getuigen van slechte smaak. "Het is walgelijk", zei Dawn Petersen, die zelf een broer verloor bij de aanval op het World Trade Center.

Een woordvoerder van het Witte Huis verdedigde de verkiezingscampagne en zei dat het Bush zijn getoonde leiderschap in tijden van terreur onderstreepte. "Elf september was een beslissend moment voor onze natie", zei woordvoeder Scott McClellan. "Het was een ervaring die iedere Amerikaan aanging. Het is de reden waarom we nog steeds oorlog voeren tegen het terrorisme." Volgens sommigen wil Bush gebruik maken van het mechanisme dat je ten tijde van oorlog geen andere leider kiest. De ontstane controverse toont echter aan dat het een gevoelig onderwerp is wat gemakkelijk als een boemerang terug kan komen.

De vier verschillende spots, die donderdag voor het eerst te zien waren, zijn het startschot voor de verkiezingscampagne van Bush. In de reclamefilmpjes is onder andere te zien hoe brandweermannen een lichaam, gewikkeld in een Amerikaanse vlag, wegdragen van de puinhopen van Ground Zero, waar eens het World Trade Center stond. De Internationale Bond voor Brandweermannen heeft de beslissing om hun beelden te gebruiken afgekeurd en noemt de Amerikaanse president hypocriet omdat hij tegelijkertijd fors op de hulpdiensten bezuinigd heeft. Hoewel er ook zijn die geen problemen hebben met de spots, zijn nabestaanden vooral kwaad over het feit dat Bush de beelden blijkbaar gebruikt als springplank voor zijn herverkiezing.

Eén van de spotjes is hier te zien.