Vogels verstaan apentaal
Biologen Hugo Rainey, Professor Peter Slater en primatoloog Dr Klaus Zuberbühler bestudeerden achttien maanden lang het gedrag van neushoornvogels en Dianameerkatten in West Afrika. Dianameerkatten (een apensoort) zijn uitstekende wachtposten en waarschuwen elkaar tegen roofdieren. De wetenschappers zagen, toen zij de alarmsignalen van de apen bestudeerden, dat er vaak neushoornvogels in de buurt waren. De beide diersoorten hebben een gemeenschappelijke vijand - de kroonarend - en ze merkten dat de vogels alleen reageerden op de specifieke alarmkreet die de apen gebruiken om te waarschuwen voor de arend. Ze begonnen zelf duidelijk vaker te schreeuwen, vermoedelijk om andere neushoornvogels te waarschuwen. Op alarmsignalen over luipaarden reageren de neushoornvogels niet.
"We veronderstellen dat de neushoornvogels niet reageren op de luipaard-alarmkreten van de Dianameerkatten, omdat een luipaard voor hen geen bedreiging vormt," zo legde Hugo Rainey uit. "Dit demonstreert hoe vaardig vogels zijn in het verkrijgen van relevante informatie over roofdieren uit de roep van andere diersoorten."
Van sommige zoogdieren is bekend, dat ze onderscheid kunnen maken en reageren op waarschuwingskreten van andere zoogdieren en vogels. Tot nu toe was echter nog nooit onderzocht of vogels de verschillende kreten van zoogdieren uit elkaar kunnen houden.