Honden gebruikt als schietschijf door elitetroepen

In Noorwegen is opschudding ontstaan doordat er video-opnamen zijn opgedoken waarop Noorse elitetroepen op honden schieten. De militairen maakten deel uit van de vredesmacht in Kosovo en op de band is te zien hoe ze lachend met scherp op honden schieten. De opnamen waren gemonteerd als een videoclip met muziek op de achtergrond, die de titel Hotdog had gekregen.

Deze week werd het bewuste filmpje op de Noorse televisie uitgezonden nadat het door een krant was onderschept. De band circuleerde onder Noorse Kosovo-veteranen.

De Noorse televisie zond een stuk uit waarop een Noorse vredessoldaat van afstand een hond neerschiet, waarna zijn collega naar het kronkelende dier loopt en er van dichtbij zijn machinegeweer op leegt. Ook werd getoond hoe een Noorse soldaat bij een huis op een aangelijnde hond afloopt en het dier met een schot afmaakt.

De krant die de opnames in handen kreeg, de Verdens Gang, verklaarde dat de opnamen zijn gemaakt in maart 2002 door vredessoldaten van het Telemark elitebataljon, die al enige tijd terug zijn in Noorwegen. De soldaten zouden tijdens het schieten op de honden een bejaarde Kosovaar hebben verwond aan zijn hand. De man zou zwijggeld zijn betaald.