Zeldzaam beeldmateriaal Tweede Wereldoorlog

Door een familie uit Putten is filmmateriaal over de Tweede Wereldoorlog geschonken aan Stichting Oktober 44. De film toont onder anderen het leven in oorlogstijd. Het Nationaal Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zegt dat dergelijke beelden zeldzaam zijn.

De film duurt plus minus twintig minuten. Op deze film kan men onder andere zien hoe de Duitsers met tanks Putten binnenrijden. R. van den Berg, bestuurslid van Stichting Oktober 44, vertelt dat er op de film veel familiebeelden te zien zijn, zoals 'wipwappende' kinderen en familieleden die de schapen aan het voeren zijn. Ook kan men Duitse soldaten zien vluchten voor de bevrijders.

E. Somers, historicus van het NIOD vertelt dat er zo nu en dan filmbeelden opduiken van de oorlogstijd. Voornamelijk zijn er beelden van de bevrijding, echter beelden van het alledaagse leven in die tijd zijn zeldzaam. De oorzaak hiervan zou kunnen zijn dat er vanaf september 1944 geen fotografie was toegestaan, omdat Nederland toen werd gezien als frontgebied.

Er wordt momenteel overlegd met de familie om de beelden vrij te geven. Helaas zijn de makers van deze beelden overleden.