Stichting helpt bij onderduiken asielzoekers

De Stichting Vluchtelingenzorg Wûnseradiel zal uitgeprocedeerde asielzoekers helpen met onderduiken in Nederland. Dat heeft de coördinator van de stichting vandaag medegedeeld. De stichting, die mede wordt gesubsidieerd door de lokale overheid, begeleidt 70 asielzoekers die in het opvangcentrum Witmarsum zitten. Dat centrum is nu echter vol. Daarom gaat de Friese stichting asielzoekers helpen met het zoeken van een onderduikadres.

Volgens de coördinator, J. Buis, moeten de asielzoekers kiezen tussen twee kwaden: illegaal in Nederland verblijven of terug naar hun eigen land. Volgens Buis is in veel gevallen het eigen land niet veilig, en moeten de uitgeprocedeerden wel blijven. De stichting beseft dat er problemen aan vast zitten: de illegalen hebben geen burgerrechten en kunnen geen scholing krijgen of werken, tenzij illegaal. Volgens de stichting is er echter geen alternatief.

Buis noemt de praktijken van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) 'misdadig'. Ook zouden er situaties ontstaan zoals in de Tweede Wereldoorlog. Volgens hem zijn de dossiers van de asielzoekers allesbehalve objectief, en kunnen asielzoekers in de meeste gevallen helemaal niet terug naar hun land.