Gratie voor Nederlandse gevangenen Thailand

Moehaha had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee Nederlandse mannen die wegens drugshandel in 1993 en 1995 in Thailand tot veertig en vijftig jaar cel werden veroordeeld, hebben gratie gekregen van de Thaise koning Bhumibol. Ze komen waarschijnlijk volgende week al vrij. Minister Bot van Buitenlandse Zaken, die tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix continu overleg voerde over Nederlandse gevangenen in Thailand, heeft dit bekend gemaakt.

Ook heeft Bot toezeggingen over de Nederlandse Machiel Kuijt. Hij werd in november tot levenslang veroordeeld wegens drugshandel. Als Kuijt tegen zijn vonnis in cassatie gaat is, wat hij volgende week zal doen, kan hij op een snellere procedure dan normaal rekenen.

De twee Chinese Nederlanders die in april ter dood werden veroordeeld wegens drugssmokkel, maken goede kans dat hun straf wordt omgezet in levenslang. De Nederlandse ambassadeur in Thailand geeft echter aan dat doodvonnissen maar zelden worden uitgevoerd.

De minister van Buitenlandse Zaken zei voorts dat het overbrengingsverdrag nu echt binnen handbereik is. Dit verdrag maakt het mogelijk dat in Thailand veroordeelde Nederlanders een deel van hun straf in Nederland kunnen uitzitten.