Islamscholen verbaasd over commotie

De discussies over islamitische basisscholen in Nederland hebben tot veel commotie geleid bij de scholen zelf. Met name de uitspraken en de motie van VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali om islamitisch onderwijs aan banden te leggen hebben tot veel beroering geleid.

De VVD-motie hield in dat scholen niet meer mono-etnisch mogen zijn. Hier waren een aantal politieke partijen, waaronder de PvdA het niet mee eens. De sociaal democraten stellen dat een leerlingenbestand dat een afspiegeling van de wijk is waarin de school staat, voldoende is.

Directeur Mast van de Ibn-I Sina school in Arnhem reageerdee met verbazing op de motie. Het bevreemdt hem dat Hirsi Ali niet eens is komen kijken op zijn basisschool. "Volgens mij weet mevrouw Hirsi Ali nauwelijks waarover ze praat. Er lag een uitnodiging van ons, maar daar heeft ze op het laatste moment vanaf gezien", aldus Mast.

Bahaddin Budak, islamitisch docent op drie scholen, valt Mast bij. Ook hij heeft Hirsi Ali uitgenodigd voor een bezoek. "Maar dat was in de periode van haar interview in Trouw, waarin ze de profeet Mohammed een tiran noemde. Dus ik denk dat ze om die reden het niet verstandig achtte te komen. Maar ze is nog altijd welkom."

Budak is van mening dat Hirsi Ali's plan om islamitisch onderwijs te ontmoedigen en leerlingen gedwongen te spreiden niet meer van deze tijd is. Zo zegt hij: "Zo'n overheidsbemoeienis zagen we alleen in ontwikkelingslanden of in de oude communistische landen. Vreemd dat een liberale partij als de VVD nu van dezelfde methoden uitgaat."
_
Het uitgebreide artikel, met meer commentaren, is hier te lezen.