'Arafat leider van terroristische beweging'

Tom had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Palestijnse president Arafat blijkt iedere maand enorme bedragen te doneren aan de al-Aqsa Martelaren Brigades, een militante Palestijnse organisatie. Deze beweging heeft de afgelopen jaren talloze zelfmoordaanslagen tegen Israëlische doelen uitgevoerd. Dit alles zou blijken uit een documentaire van de BBC, die morgen wordt uitgezonden.

Volgens de documentaire zou Arafat maandelijks 50.000 dollar doneren aan de leden van de Brigades. Dit wordt door de Palestijnse ex-minister Abdel Fattah Hamayel bevestigd. Hamayel ontkent echter dat de donaties worden besteed aan terroristische activiteiten. Hij beweert zelfs het tegenovergestelde: het geld zou bedoeld zijn om de Brigades ervan te weerhouden aanslagen te plegen.

Volgens Hamayel huurt de Palestijnse Autoriteit veel al-Aqsa-leden voor de Palestijnse veiligheidsdiensten. Daarnaast zouden niet-leden van de Brigades, die niet voor de Autoriteit werken, ook ongeveer 250 dollar per maand ontvangen. Zo zou het voor mensen minder aantrekkelijk zijn om niet voor andere radicale bewegingen zoals Hamas en Jihad te gaan werken.

De documentaire laat verder zien dat de de Brigades de bewapende tak zijn van de Fatah-beweging. Verder vertelt een lokale Fatah-leider in de documentaire dat al-Aqsa de militaire vleugel is van de Fatah-beweging en dat Arafat aan de leider van beide bewegingen is.

Daarnaast vertelt een woordvoerder van de Brigades dat Arafat hen nooit officieel heeft verzocht een einde te maken aan de bloedige aanslagen. De al-Aqsa Martelaren Brigades hebben enkele maanden geleden een staakt-het-vuren opgezegd dat verschillende militante Palestijnse organisaties eerder dit jaar afkondigden. Ook Hamas en Jihad houden zich niet langer aan dit bestand.

_
De documentaire wordt zondag 9 november uitgezonden om 20.15 uur op BBC 2.