"Allochtonenlimiet is tegen grondwet'

De grondwet maakt het niet mogelijk om een grens in te stellen aan de vestiging van allochtonen. Bovendien is een limiet in strijd met internationale verdragen.

Dat blijkt uit de antwoorden van de ministers Dekker van Volkshuisversting, Verdonk van Integratie en Remkes van Binnenlandse Zaken, na vragen van LPF-Kamerlid Nawijn. Zo mogen ras, etnische afkomst of nationaliteit geen direct onderscheidingscriterium zijn, aldus de ministers. De kamervragen van Nawijn kwamen naar aanleiding van de Rotterdamse plannen voor spreiding van kansarme allochtonen.

De afgelopen maanden was de discussie omtrent allochtonen zeer actueel, na voorspellingen van het gemeentelijk bureau voor statistiek. Die berekende dat sommige oude wijken in Rotterdam de komende jaren bijna geheel zullen verkleuren.

Dit was voor Leefbaar Rotterdam de aanleiding om een allochtonenstop ter discussie te stellen. Ook zou uit een onderzoek van bureau Intomart blijken dat 62 procent van de Rotterdammers deze 'allochtonenstop' van de partij steunt.