Geruchtenmachine onder Haagse Turken na arrestatie

De arrestatie van een verdachte in de oude moordzaak (1995) op het 7-jarige Turske meisje Kumral Begci, houdt de gemoederen onder Turkse Nederlanders in Den Haag danig bezig. Onder de Turken gonst het gerucht dat óók de dader, een 20-jarige Hagenaar die ten tijde van de moord 12 jaar was, van Turkse komaf is. ,,Slechtere reclame kunnen de Turken niet krijgen'', aldus een Haagse Turk.

Twee Turkse meisjes zeggen dat sinds Pim Fortuyn vaker allochtonen worden uitgescholden. ''Als de dader ook een buitenlander is, denken Nederlanders helemaal dat alle Turken dit soort dingen doen''.

In Turkse theehuizen doen de wildste verhalen (geruchten) de ronde. Uiteraard staat de traditionele familievete centraal in deze gesprekken. De aangehouden verdachte - die destijds 12 was - zou door zijn vader op het meisje zijn afgestuurd omdat de straffen voor jonge daders veel lager liggen. Er wordt gezegd dat de jongen het meisje heeft ontvoerd, waarna de vader en de oudere broers haar hebben vermoord en in stukken hebben gesneden.

De verhalen sluiten aan bij de eerdere verhalen die in de buurt de ronde deden. Enkele maanden voordat het meisje werd vermoord, vond een oom van haar op precies dezelfde wijze de dood. Iedereen is het erover eens: dit doet een jongen van 12 jaar niet in zijn eentje.

Hoe de vork precies in de steel steekt weet echter niemand: de politie houdt de kaken stijf op elkaar en de familie van het vermoorde meisje wil niets zeggen, nadat eerder een familielid aan de Haagsche Courant had verteld dat er waarschijnlijk meer mensen zullen worden gearresteerd. De verdachte is door de rechter-commissaris in bewaring gesteld voor de duur van 10 dagen.