Politie Moskou rijdt in gestolen Nederlandse auto's

brighton had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Russische agenten rijden in gestolen Nederlandse auto's. Dat stelt autoverhuurbedrijf Hertz, dat vier eigen auto's heeft ontdekt. Ook andere verhuurbedrijven en verzekeraars denken dat agenten in gestolen wagens rijden. De bedrijven verdenken de agenten ervan de teruggave van de wagens te vertragen zodat zij erin kunnen blijven rijden.

Het gebruik van de auto's door agenten is niet illegaal. Gestolen auto's worden in Rusland na drie maanden eigendom van de staat. Hoewel het land de ontdekking van gestolen wagens wel meldt is het terughalen van de wagens een lastig en tijdrovend karwei. Door de ingewikkelde Russische wetgeving duurt een procedure tussen de twee en vijf jaar. Bovendien is dan nog niet zeker of een auto terugkomt. Bedrijven laten een dergelijke procedure daarom meestal achterwege.

"De Russen vinden dat prima. Het is een fantastische manier om goedkoop aan auto's voor de politie te komen," aldus directeur Harry Fillon van de Stichting Vermiste Auto Register (VAR). Hoewel er anderhalf jaar geleden met de Russische autoriteiten over het probleem is gesproken heeft er nog geen verandering plaatsgevonden.

Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit staan de Russen juridisch gezien in hun recht en gaat het er in Nederland vergelijkbaar aan toe. Hier worden de wagens echter afgestoten naar de Dienst Domeinen van het ministerie van Financiën, waarna ze worden verkocht.