'Omroep kan tot 100 miljoen per jaar besparen'

Just-Dennis (herschreven), blablastampy en fulco- hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderzoeksbureau McKinsey heeft geconcludeerd dat de publieke omroep 60 tot 100 miljoen euro kan besparen door efficienter te werken. Het rapport over de financiele situatie van de publieke omroep is woensdag bekend geworden en is in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCenW) opgesteld.

In 2004 moest de publieke omroep al 40 miljoen bezuinigen en in 2007 zal dat 80 miljoen zijn. Ook zullen de inkomsten van de STER-reclames dalen wegens de stagnerende economie, hierdoor zullen er stevige maatregelen moeten worden getroffen om de bezuinigingen in 2004 te kunnen realiseren en om te kunnen investeren in verbeteringen.

Het onderzoeksbureau geeft geen aanbevelingen maar schetst alleen de keuzes. Zo zouden zenders meer samen moeten doen, zoals het delen van studio's. Ook zou AM 747 in de middag het signaal van radio 1 kunnen doorgeven en in de middaguren hun doelgroep tegemoet kunnen komen. Dit zou ongeveer 8 miljoen euro besparen.

Een andere keuze is het stopzetten van gratis programma's via de satelliet of het stoppen van uitzenden van tv programma's via de ether, dit zou een besparen opleveren van 3 tot 14 miljoen euro per jaar. Verder kunnen ze 16 miljoen besparen door omroeporkesten en -koren te beperken en nog eens 21 tot 29 miljoen door te korten op de taken van de Wereldomroep.