AIVD: Dreiging moslimterreur blijft

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt dat, ondanks de successen die zijn geboekt in de strijd tegen terrorisme, islamistisch-terroristische netwerken nog altijd in staat zijn om overal in de wereld aanslagen te plegen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de dienst dat minister Remkes van Binnenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Uit het verslag blijkt dat ook in Nederland radicaal-islamitische netwerken actief zijn. Deze houden zich vooral bezig met ondersteunende activiteiten van financiële, materiele en logistieke aard. Ook rekruteren zij jonge moslims voor de jihad, de heilige oorlog tegen de vijanden van de islam, aldus de AIVD.

AEL

De AIVD signaleert de opkomst van bewegingen die de moslimidentiteit benadrukken. Een groepering die hieraan uitdrukking geeft is de Arabisch Europese Liga (AEL). Wanneer sprake is van het inspelen op etnische of religieuze sentimenten kunnen volgens de AIVD aan deze beweging veiligheidsrisico's verbonden zijn.

Op het terrein van het politiek gewelddadig activisme signaleert de AIVD dat sprake is van een opleving van het antimilitarisme als gevolg van de oorlog in Irak. Daarnaast is binnen het dierenrechtenactivisme sprake van een toename van geweld zowel tegen objecten als tegen personen. Doelwit is met name het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) te Rijswijk.

De AIVD zegt verder dat er het afgelopen jaar wel degelijk ook in Nederland slagen zijn toegebracht aan het islamitisch terrorisme. Ze wijst op het oprollen van terroristische cellen en het arresteren van leiders van terroristische cellen. Ook zijn er aanslagen voorkomen en geldstromen voor terroristische doeleinden opgespoord en tot stoppen gebracht.

Het beeld van Nederland als gedoogland voor potentiële terroristen is volgens de dienst dan ook niet juist, zo staat in het jaarverslag.