Erdogan op weg naar Turks premierschap

De leider van de in Turkije regerende AK-partij, Tayyip Erdogan, heeft een belangrijkse stap gezet op weg naar het Turkse premierschap. Bij tussentijdse verkiezingen in het district Siirt werd hij vandaag gekozen in het Turkse parlement. Daarmee ligt de weg open naar het premierschap.

Bij de verkiezingen in november kon de leider van de AK-partij zich niet kandidaat stellen, omdat hij was veroordeeld voor het aanzetten tot religieuze haat. Door een wijziging in de grondwet, mogelijk gemaakt door de oppermachtige AK partij, kan hij nu dus via een achterdeur toetreden tot het parlement. De AK partij komt voort uit een islamitische politieke stroming, maar won voornamelijk met de belofte schoon schip te maken en vriendjespolitiek en corruptie uit te bannen

De verwachting is dat Erdogan als premier de stationering van Amerikaanse troepen op Turks grondgebied opnieuw in het parlement in stemming zal brengen. Tegen de zin van Erdogan in werd dat Amerikaanse verzoek onlangs door de volksvertegenwoordiging afgewezen.

De huidige Turkse premier Gül, gaf eerder al aan deze functie af te staan als Erdogan in het parlement zou komen.