Pentagon bestrijdt liever terrorisme dan drugs

Snuggs had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens The Los Angeles Times zal het Amerikaanse ministerie van Defensie minder geld gaan uitgeven om de internationale drugshandel te bestrijden. Reden is dat de VS de internationale strijd tegen terrorisme veel belangrijker vinden en de war on terror snel geld nodig heeft. Het huidige budget van het ministerie van defensie voor bestrijding van de drugshandel (1 miljard dollar per jaar) krimpt dan ook verder in.

Het Pentagon zal minder geld en mensen steken in onder meer trainingen van agenten en soldaten voor drugsbestrijding binnen en buiten de grenzen. De VS zijn op dit vlak actief in onder meer Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De Amerikaanse steun voor Colombia wijzigt overigens niet omdat de in drugs handelende rebellen aldaar een direct gevaar vormen voor de regionale stabiliteit.

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, vindt eigenlijk dat de Amerikaanse strijdkrachten geen rol hebben in de bestrijding van de drugshandel. Volgens hem is dat een taak voor 'burgerinstanties' als de politie.

De VS geven jaarlijks zo'n 19 miljard dollar uit aan de drugsbestrijding.