Veel misverstanden over verse groente

DMcLF en Jez hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Verse groente zijn over het algemeen minder gezond, dan groente uit pot, blik of diepvries. Dat is de conclusie van een onderzoek dat het Voedingscentrum vandaag bekend heeft gemaakt. Verse groente zou zwaar overschat worden.

Een meerderheid van de Nederlandse bevolking, namelijk zestig procent, denkt dat verse groente na het koken meer vitamines en mineralen bevat dan bijvoorbeeld diepvriesgroente. Tachtig procent denkt ook te weten dat verse groente meer voedingswaarde heeft dan groente in pot of blik. Het Voedingscentrum denkt daar anders over: allemaal fout, zo laten zij weten. Diepvriesgroente is even gezond als vers, en groente uit pot of blik doet daar weer nauwelijks voor onder.

Zo hebben de Nederlanders nog wel meer vreemde opvattingen. Zo doen er zich stemmen te ronde dat er gezonde en minder gezonde groente zouden bestaan, en dat rauwkost beter is dan gekookte groente.

Om deze misverstanden uit de weg te ruimen, zet het Voedingscentrum een actie op touw. Ook moet de actie duidelijk maken dat iedereen elke dag twee ons groente zou moeten eten. De gemiddelde Nederlander krijgt nu nog maar 130 gram groente per dag binnen, zo blijkt uit onderzoek.