'Inburgeringscursus in land van herkomst'

Minister-president Balkenende wil allochtonen de inburgeringscursussen laten volgen in het land van herkomst, zo zei hij gisteren in Netwerk. Hij wil laten bekijken of dat technisch mogelijk is. Nieuwkomers die al in Nederland zijn, en er niet in slagen de inburgeringscursus goed af te ronden, zouden kunnen worden bestraft met een lagere bijstandsuitkering.

Het instituut voor multiculturele ontwikkeling in Nederland, Forum, vindt het onjuist om immigranten de helft van de inburgeringscursus te laten betalen. Verder meent het instituut dat het kabinet de integratie, waar zij de mond vol van heeft, tegenwerkt door gesubsidieerde Melkert banen te schrappen.

In een persbericht schrijft forum onder meer dat de restrictieve maatregelen bij de toelating en dwangmaatregelen bij de inburgering de boventoon voeren bij dit kabinet. Op het onderdeel integratie zijn de voorstellen van het kabinet volgens Forum mager en defensief. Hoewel het kabinet enerzijds stelt, de integratie van allochtonen in de Nederlandse samenleving te willen bevorderen, lijkt een aantal concrete beleidsvoornemens de integratie juist tegen te werken, aldus het instituut.

Zie ook het persbericht van Forum.