Milieubeweging heeft minder vertrouwen

Ruim een kwart van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de milieubeweging gekregen doordat de verdachte van de moord op Pim Fortuyn werkzaam was bij een milieuorganisatie. Dat meldde het radioprogramma De Andere Wereld van zondagmorgen vanochtend, die samen met de vereniging Milieudefensie het NIPO een enquete liet uitvoeren onder 30.000 mensen.

Milieuproblematiek heeft sowieso bij Nederlanders een lage prioriteit, zo blijkt uit het ondezoek. Op de vraag: 'Aan welke maatschappelijke onderwerpen zou de nieuwe regering meer aandacht moeten besteden dan de afgelopen acht jaar is gedaan?', noemde 7% het behoud van natuurgebieden. 5% noemde het broeikaseffect en de klimaatverstoring. Nederlanders hebben meer belangstelling voor de veiligheid op straat (53%), de aanpak van de wachtlijsten in de zorg (51%), en voor de kwaliteit van het onderwijs (41%). De asielzoekersproblemen verdienen volgens 28% meer aandacht.

Kerncentrale in Borssele

Ook opvallend in de enquete is de uitkomst op de vraag hoe men staat tegenover het voornemen van de nieuwe coalitie om de kerncentrale in Borssele langer open te houden: Meer dan 50% kan daarmee instemmen.

Verder meent ruimt de helft van de ondervraagden dat de milieubeweging zich meer bezig moet houden met wind- en zonne-energie én het beïnvloeden van het gedrag van consumenten. Ruim 30% is verder van mening dat de milieubeweging minder actie moeten voeren en meer moet zien te bereiken door overleg.